Blog

Avrupa Birliği, Tek Kullanımlık Plastik Ambalajların Yasaklanmasına Karar Verdi
avrupa birliğiplastikyasaklama

24 Nisan 2024 tarihinde güncellenen bilgilere göre, Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki atık miktarını azaltmak amacıyla bazı tek kullanımlık plastik ambalajların yasaklanmasını içeren yasayı kabul etti. Bu yeni düzenleme, otellerde kullanılan mini şampuan şişeleri ve marketlerdeki ince plastik poşetler gibi yaygın tek kullanımlık ürünleri hedef alıyor.


Strazburg'da yapılan AP Genel Kurul oturumunda, 476 oyla kabul edilen bu yasa, ambalajların daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve geri dönüştürülmesi yönünde yeni kurallar getiriyor. Yasa kapsamında, AB genelinde ambalaj atıklarının 2030 yılına kadar %5, 2035 yılına kadar %10 ve 2040 yılına kadar %15 oranında azaltılması hedefleniyor.


2029 yılına kadar tek kullanımlık plastik ürünlerin ve metal içecek kutularının %90'ının ayrı olarak toplanması ve geri dönüştürülmesi zorunlu olacak. 2030'dan itibaren yasaklanacak tek kullanımlık plastik ambalajlar arasında, işlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda kullanılan yiyecek ve içecek ambalajları, tek kullanımlık sos, krema ve şeker porsiyonları, otellerdeki mini şampuan ve sabun şişeleri ile 15 mikronun altındaki hafif plastik poşetler bulunuyor.


Ayrıca, gıda ambalajlarında "doğada kalıcı kimyasallar" olarak bilinen PFAS'ın belirli sınırların üzerinde kullanımı da yasaklanacak. Bu yeni kurallar, AB üye ülkelerinin onayının ardından yürürlüğe girecek.

Delta Plastic

01.06.2024 · Delta Plastik Makina